Tenkes zenekar

A Tenkes zenekar egyedi népzenei produkciója során időben és térben is átutaztatja közönségét a magyar zene legfontosabb pillanatain és változatain, mesébe fonja a hangszerek születésének történetét, és közös énekléssel zárja a produkciót.

tenkes02Hunyadi Péter és barátai 2006-ban alakították meg a mára ismertté vált Tenkes zenekart. Eleinte kifejezetten táncházi, táncegyüttes kíséreti céllal alakult, egyre növekvő népszerűségüknek köszönhetően azonban 2012-ben felkérést kaptak egy ifjúsági ismeretterjesztő műsor összeállítására. Ekkor határozták el, hogy ki fogják szélesíteni a magyar hagyományok iránt érdeklődő fiatalok körét, aminek érdekében létrehoztak egy kifejezetten gyerekek számára íródott előadást, amiben sok-sok éves tapasztalatuk mellett minden kreativitásuk és pedagógiai vénájuk is kiütközik. Őszintén mondhatjuk: zseniálisan! A csapat is ekkor bővült, Czigány Tamás és Bogárdi Alíz személyével.

A zenekar megérkezését kanásztülkök és a hosszúfurulyák hangja kíséri, és mire eljutunk a legfrissebb népzenei hangzás, a vonós zenekari felálláshoz, máris kaptunk egy izgalmas gyorstalpalót a népzene történetéről. De nem csak időben, hanem térben is végigutazunk a tájegységek zenéin; egy rendkívül szórakoztató interaktív történet során megtudjuk, hogyan született a duda; megtanuljuk, melyik hangszer milyen szerepet tölt be a csárdásban, stb.

A csodálatos moderátor ezúttal nem Győző bácsi, hanem Czigány Tamás, aki a zenekar tagjaként autentikus megjelenésével, beszédével és hanghordozásával már az első pillanattól kezdve hiteles kapocsként működik a gyerekek és a hagyományok között. A zenélés, éneklés és mesélés mellett tánctudását is megcsillogtatja. Így épül fel a Tenkes zenekar “Néktek emlékezem…” című produkciója, ami számtalan előadást élt már meg, végre a BonBon Matiné színpadán is megtekinthető.

nepzene_isi

A zenekar tagjai:

Hunyadi Péter – hegedű, koboz, ének, citera

Monori Árpád – brácsa, kontra, ütőgardon, kanásztülök

Czigány Tamás – moderátor, duda, furugla, kaval, tánc, mese

Bogárdi Alíz – hegedű, brácsa, koboz, ének, tánc

Vén Miklós – nagybőgő, furulyák, ének, dob

 

Nincs esemény